Om Brumunddal Allianseidrettslag

Brumunddal Arbeideridrettslag er forløperen til dagens allianseidrettslag i Brumunddal. Arbeideridrettslaget ble stiftet 18. April 1932. Høsten 1933 bestemte kloke hoder i Brumunddal Arbeiderlag og arbeidsidrettslagetseg for å legge inn bud på området Sveum. Området på 65 mål fikk de kjøpt fra Ringsaker kommune for 8.500 kroner. Alpint, fotballog skøyter harlange tradisjoner i Brumunddal.

Historisk tilbakeblikk og begivenheter

1933

Med snømangel i Oslo påtok formann Birger Bekkevold i AIL, på kort varsel, å gjennomføre landsrenn og hovedlandsrennet i langrenn i Brumunddal. Fotballen hadde allerede rullet i mange år, da arbeidsidrettslaget kom på banen i 1932. AILs fotballgutter var i gang med stort pågangsmot og vilje. Uten bane. Uten støtteapparat. Sveum ble kjøpt.

1930-tallet

AIL hadde stort behov for egen skibakke og leide Bekkevoldsbakken. Bakken ble satt i stand og ble arena for mange skirenn med stor deltakelse, både med og uten flomlys. Det største var i 1939 med 600 deltakere.

1935

Brumunddal har nå to fotballklubber og to baner, Sveum og Frambana. Lokaloppgjøret i den årlige forlikskampen under parolenforening og vennskap, var årets viktigste kamp og ble beskrevet som “reine krigen” av spillerne.

1945

Fram idrettslag og AIL ble sammenslått til Brumunddal Idrettslag med ti grupper: Ski, skøyter, fotball, friidrett, sykkel, tennis, svømming, boksing, miniatyrskyting og en egen damegruppe. Olav Kristensen ble første leder.

1946 til 1949

Det skjer mye på Sveum. I 1947 står det første klubbhuset ferdig. Hans Smeby fikk jobben som anleggets første banemester på helårsbasis. I 1948 åpnet grusbana og året ble det storstilt åpning av gressbana. Gressbane-prosjektet ble av skeptiske røsteromtalt som en umulig oppgave, et luftslott og stormannsgalskap.

1953

Det ble investert i det første “Håpet”, en buss av typen Reo 1936-modell, for å skysse klubbens idettsfolk til aktiviteter sommer som vinter. I årene framover ble det investert i både Håpet I, II og III. De gamle bussene gjorde seg bemerket med litt skrantende helse.

1957

Dusj, garderober og vaktmesterbolig ble bygget på Sveum. Det var også storstilte vyer om folkebad og gymnastikksal, men dette ble skrinlagt.

1961

Det bygges murtribune på Sveum.

1964

Anlegget rustes kraftig opp og blir et praktanlegg.

1970–1980-tallet

Curling får fotfeste på isen i Brumunddal med et av verdens beste curlinglag. Brødrene Kristian og Morten Sørum la grunnlaget for VM-medaljene sine på Sveum. Brumunddal representerte Norge i junior-VM i curling fra 1973 til 1979. Sjur og Dagfinn markerte seg som utøvere på internasjonalt nivå, ogi 1984 ble det VM-gull for førstnevnte.

1975

Fotballen ruller godt med opprykk til 2. divisjon. En nyetablert blåhvit supporterklubb med 600 medlemmer vil marsjere til Hamar til serieåpning mot erkerival og “storebror” Ham-Kampå Briskeby. Veisjefen sa nei pga fare for kork og farlige situasjoner på E6.14 til 15 busser ble bestilt og fylt med patriotiske brumunddøler. Kampen endte 0-0.

1978

Damefotballen blir organisert.

1980-1982

Utbedring av fotballbaner og utvidelse av klubbhus.

1998

Det er stor aktivitet på Sveum, banekapasiteten er sprengtog også friidretten trenger bedre forhold.

2003

Ny kunstgressbane og påkostet friidrettsbane åpner med storstilt ballongslipp på Sveum. Satsningen medførte store investeringer. Av økonomiske årsaker, og for å redusere risikoen for klubbens sportslige aktiviteter, ble det besluttet å skille ut eierskap og drift av anlegget i Brumunddal Allianseidrettslag.

2020

Nytt kunstgress på hovedbanen med sterkt fokus på miljøvennlige løsninger. Innfyllet i kunstgresset består av kork og kokos, istedenfor tradisjonelt gummigranulat.

2021

Nytt lysanlegg på hovedbanen som tilfredsstiller kravene for spill i høyere divisjoner med godt trenings-og kamplys.

2023

Nytt automatisk vanningsanlegg på hovedbanen. Erfaringer utvunnet gjennom drift av hovedbanen med miljøvennlig innfyll viser behovet for hyppig vanning for å legge til rette for optimale spilleforhold. Det automatiske vanningsanlegget står klart i august 2023 og sikrer vanning av banen på 10-20 minutter.

Kilder: Bøkene “Fra Bygd til by” og“I motgang og medgang” av Thor Gotaas. Protokoll for Brumunddal arbeideridrettslag fra 1932 (AIL).